J’ai fait un rêve…

Mathilde

Enfant, je me souviens de ma mère qui cuisinait pour mes frêres et moi à base de produits frais.
When I was a kid, I remember my mom cooking for us every day with fresh, good products.

Adolescente, je me souviens de mon frère qui du haut de ses quatre ans, mélangeait avec délice du chocolat fondu dans une casserole, debout sur une chaise.
I remember a scene where my brother was about four, up on a chair because he was too small to reach the stove, melting some chocolate in a pan.

Adulte, je me souviens d’un article où Ferran Adria titrait : ‘Je me fous de la cuisine de ma mère’ tout en me faisant la réflexion que ma cuisine est également très différente de celle qui m’a élevé.
I remember reading an interview of the famous Spanish chef, Ferran Adrià, titled:‘I don’t care about my mother’s cooking’, and telling myself that, just like him, my cooking is very different from my mom’s.

Je ne me souviens pas de ma première recette ni de la première fois que je suis allée dans un restaurant mais je me souviens d’avoir vécu cette sensation de feu d’artifice décrite par le petit rat du film Ratatouille, comme un orgasme culinaire…
I don’t remember my first ‘real’ recipe, nor the first time I went to a restaurant, but I remember on occasion having had the same sensation as the mouse in the movieRatatouille, where each morsel of food you put in your mouth turns into a firework of pleasure and, why not, an orgasm.

J’ai fais un rêve qu’un jour cette passion prendrait vie et que je pourrais la partager avec mes proches ou des personnes habitant à l’autre bout du monde. Et c’est l’idée de ce blog … le partage. Et même s’il n’est qu’une goutte d’eau dans un océan, j’aurais réalisé mon rêve.
I had a dream that, one day, I would make that passion live; that I would share it with people that I love, be they people I know or that I don’t… and that’s what this blog is all about: sharing. And even if it is a blog among thousands, at least, I feel that I have made my dream come true.

Mathilde’s Cuisine
mathilde.dewilde@gmail.com
Page Facebook : MathildeDewilde

Animatrice pour l’émission Qu’est ce qu’on Food sur OUATCH TV 

34 thoughts on “J’ai fait un rêve…

  1. Eh bien tu ne perds pas de temps, joli début et probablement en route pour longtemps. J’espère pouvoir contribuer un jour à ton blog et d’ici là… Bon appétit bien sûr!

  2. Ma belle Mathilde, superbe initiative, superbe rêve, superbes recettes… J’espère moi aussi pouvoir bientôt participer à ton blog, en attendant: continue de rêver, de t’amuser des aliments et de profiter de la “bonne bouffe”😉 Cheers to you from Dubai !

  3. Super ton blog Mathilde…
    En plus ton rêve devient réalité en partageant ta passion culinaire!! Plaisir des yeux, papilles en alerte, idées innovantes… Félicitations!!

  4. I had a dream….
    aller dans qlq années au seul 3* de Londres :
    “chez Mathilde” (prononcez à l’anglaise) “the only restaurant where you feel home like when you were a child…..”

  5. Celui qui se perd dans sa passion a moins perdu que celui qui perd sa passion.

    Voilà le déclic que j’ai eu un certain samedi soir, dégustant un diner exceptionnel préparé par Mathilde… Au delà de l’aspect culinaire, de la délicatesse des plats et du raffinement de la présentation, ce sont les mots PASSION, AMOUR, GENEROSITE et ECOUTE qui ont fait de cette soirée une soirée exceptionnelle et unique.

    Mathilde a su par la cuisine me redonner l’espoir et m’a prouvé que TOUT est possible quand on le veut vraiment. Les plats préparés étaient plus que de simples ingrédients mélangés ensemble, Mathilde a su y ajouter délicatement des litres d’amour, des kilos de générosité tout en y apportant des zests de conseils parfaitement incorporés…

    Plus qu’un repas parfait, Mathilde et David on su par la nourriture me réouvrir au monde des passions et donner un sens unique au mot AMITIE.

    Merci du fond du coeur

    Marie

  6. Salut Mathilde! I found your blog via FoodBuzz and, having spent a fair amount of time in France and the UK, I eagerly await more of your recipes, both in French and English. I have a close Frenchie friend living in London (Swiss Cottage) and visit her often. Having recently started my own blog, it is fun to see others from the beginning. I too believe in passion and “la belle cuisine” even when it as simple as the perfect haricots verts. Enjoy!

    – Gayle (aka Zahavah)

  7. Hi Mathilde,

    Simply wanted to thank you for an informative and entertaining blog (and twitter) – I look forward to reading your comments every day.

    Oh – and my high-school french is improving by the day too!

    Trés bien!

    Sx

  8. Salut Mathilde

    c’est par hazard que je suis tombé sur ce blog
    mais cet avec grand plaisird que je l’ais visité
    sauf ereur de ma part il me semble que nous nous somme croisés sur les banc de l’école, il y a déjas quelques années.

    au plaisir de te lire!

  9. being new to the blogging world i am in awe of all the amazing bloggers out there: your blog is very beautiful. it’s wonderful that you pursued your dream, and are sharing it with all of us to benefit from reading your wonderful recipes. i like the angel eggs recipe, my husband likes to prepare brekkers on weekends, shall share it with him. i look forward to visiting your blog often. best wishes, shayma

  10. Hi Mathilde

    First time I have read through your blog and I must agree with so many other comments, it is really great! I am also hungry now, my mouth is watering at the sight of the fish dishes, in particular. I have found inspiration for the most incredible colour schemes when cooking or looking at beautifully presented dishes, I cannot imagine a world without cooking, evolving flavours and simply tasty food. If you would like I could perhaps suggest a typical South African dish for you to try, something with oxtail. It is perhaps more appropriate for autumn/winter though and is cooked in untold amount of red wine!

    All the best
    Jeannine de Sousa

  11. Hi there! It was a pleasant surprise to bump into your blog, I really like your writing style and pictures. I have to say that I started a food blog for this same reason to share my creativity and passion with others. There is something about food that has the capability of giving you a peace of mind. Looking forward to dropping by again! Great blog🙂

  12. Salut! I found you via twitter where we are following you also @BangkokBaySW11 When we opened our restaurant, we did it not to become millionaires (although this would be nice) but because we decided to live dream! Thai food is my partners specialty and I have a passion for French (southern) food. I spent many holidays and time in Toulouse and in Central France in Richelieu and I love the food, the wine, the breah (ohh the fresh bread in the mornings) and the lifestyle….
    My ability to speak and read french is bad, but I will spend the time improving so i can digest our website in full!
    Chris

  13. j’ai decouvert ton blog par un article sur Table Ronde, j’ai tres hate de pouvoir y aller!! Aussi passionnee de bons restos, j’espere pouvoir echanger les bonnes adresses !

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